Mechový dort

16.05.2020

Tento dort nejen, že vypadá zajímavě, ale i je moc dobrý, recept mám od maminky. Skvěle se hodí na jarní/letní a vlastně i podzimní zahradní oslavy. Určitě jej vyzkoušejte:)


Recept

 Těsto

  •  450 g mraženého špenátového protlaku
  • 1 citron
  • 3 vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2-2,5 hrnku mouky Jizerka
  • 3 lžičky prášku do pečiva

Krém

 

  • 3 kelímky mascarpone
  •  2 kelímky smetany 30 a více %
  •  1 sáček vanilkového cukru
  • 3-4 lžíce (podle chuti) moučkového cukru

*další ingredience: marmeláda, jahody nebo maliny či borůvky

Postup

  1. Špenát necháme rozmrznout a vyklopíme ho do sítka vyloženého plátnem. Vymačkáme z něho většinu vody a přemístíme ho do misky. Pak špenát promícháme se šťávou a kůrou z citronu.
  2. Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme olej.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a nasypeme do vaječné pěny. Vařečkou zlehka smícháme. Nakonec do těsta opatrně vmícháme špenát.
  4. Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.
  5. Pečeme při 180°C cca 50 minut (zkusíme špejlí).
  6. Upečený korpus necháme vychladnout.
  7. Z vychladlého korpusu seřízneme asi půlcentimetrovou horní vrstvu. Zbytek dortu vodorovně dvakrát prokrojíme.
  8. Mascarpone, smetanu i oba cukry dáme do mísy a elektrickým šlehačem ušleháme hustý krém.
  9. Pláty piškotu promažeme marmeládou a krémem, krémem natřeme i horní stranu dortu. Do pater můžeme dát i ovoce.
  10. Odříznutý vrch dortu rozdrobíme, posypeme jím krém na povrchu a dort dozdobíme ovocem.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky