Mechový dort
16.05.2020
Tento dort nejen, že vypadá zajímavě, ale i je moc dobrý, recept mám od maminky. Skvěle se hodí na jarní/letní a vlastně i podzimní zahradní oslavy. Určitě jej vyzkoušejte:)
Recept
Těsto
- 450 g mraženého špenátového protlaku
- 1 citron
- 3 vejce
- 250 g cukru krupice
- 3/4 hrnku oleje
- 2-2,5 hrnku mouky Jizerka
- 3 lžičky prášku do pečiva
Krém
- 3 kelímky mascarpone
- 2 kelímky smetany 30 a více %
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3-4 lžíce (podle chuti) moučkového cukru
*další ingredience: marmeláda, jahody nebo maliny či borůvky
Postup
- Špenát necháme rozmrznout a vyklopíme ho do sítka vyloženého plátnem. Vymačkáme z něho většinu vody a přemístíme ho do misky. Pak špenát promícháme se šťávou a kůrou z citronu.
- Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme olej.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a nasypeme do vaječné pěny. Vařečkou zlehka smícháme. Nakonec do těsta opatrně vmícháme špenát.
- Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.
- Pečeme při 180°C cca 50 minut (zkusíme špejlí).
- Upečený korpus necháme vychladnout.
- Z vychladlého korpusu seřízneme asi půlcentimetrovou horní vrstvu. Zbytek dortu vodorovně dvakrát prokrojíme.
- Mascarpone, smetanu i oba cukry dáme do mísy a elektrickým šlehačem ušleháme hustý krém.
- Pláty piškotu promažeme marmeládou a krémem, krémem natřeme i horní stranu dortu. Do pater můžeme dát i ovoce.
- Odříznutý vrch dortu rozdrobíme, posypeme jím krém na povrchu a dort dozdobíme ovocem.